Многостранна среща между нотариатите на България, Румъния, Сърбия, Унгария, Гърция и Малта на 11-ти октомври в Букурещ, Румъния

Уважаеми колеги,

На 11-ти октомври в Букурещ, Румъния, се проведе многостранна среща между нотариатите на България, Румъния, Сърбия, Унгария, Гърция и Малта. Срещата се проведе съгласно сключеното между България, Румъния, Сърбия и Унгария споразумение за сътрудничество от 08.12.2017 г. На срещата представителите на нотариатите на Гърция и Малта изразиха желанието си за присъединяване към действащото споразумение. Прие се решение и бе подписано ново споразумение за сътрудничество като новоприетите нотариати на Гърция и Малта станаха част от същото.

От страна на Нотариалната камара на Република България,  участие взеха Нотариус Красимир Анадолиев - Председател на Съвета на нотариусите, нотариус Денчо Денчев – член на Съвета на нотариусите, и нотариус Антони Гетов - член на Съвета на нотариусите.

Първата тема, предмет на дискусията, беше свързана с информационните системи и водените от Нотариалната камара на Румъния електронни регистри. Участниците бяха информирани, че към настоящия момент Нотариалната камара на Румъния поддържа единадесет на брой електронни регистри, като регистър по наследяване, регистър за граждански бракове и граждански партньорства, регистър на кредиторите, регистър на пълномощните, регистър на удостоверенията за смърт и други.

Темата, която предизвика най-голям интерес беше определено производството на брак по взаимно съгласие пред нотариус. Румънският нотариален институт представи подробна лекция относно процедурата в Румъния, която ще публикуваме скоро на страниците на Нотариален бюлетин. В Румъния, близо десет години, това безспорно производство се извършва пред нотариус. Колегите споделиха, че съгласно действащото в Румъния законодателство по този въпрос, актовете издавани от румънски нотариус по бракоразводно производство по взаимно съгласие, се приемат като съдебно решение от гледна точка на последиците. По време на дискусията по темата, информирахме колегите за организираните и проведени семинари в България с участието на лектори от Франция и Испания, на които сме се запознали с нормативната регламентация и процедурата касаеща развод по взаимно съгласие в тези две страни.

Друга  тема от дискусията по време на многостранната среща беше европейското удостоверение за наследство, съгласно от Регламент (ЕС) № 650/2012. Румънските колеги споделиха, че са имали дискусия с Европейската комисия във връзка с обособяването на централизиран регистър на всички национални регистри, най–вече що се отнася до европейските удостоверения за наследници с оглед избягването на дублирането на процедури за удостоверяване на наследници в две държави.

В края на срещата,  всички колеги изказаха удовлетворението си от ползотворната дискусия и от възможността за поредна година да участват в общия обмен на идеи и актуална информация, касаеща важни теми от нотариалната дейност.

От своя страна българската делегация изрази благодарността си за гостоприемството на домакините от Румъния.

Подробна информация по темите предмет на срещата ще бъде публикувана на сайта на Нотариалната камара, на страниците на „Нотариален бюлетин“.

 

С уважение,

КРАСИМИР АНАДОЛИЕВ

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СЪВЕТА НА НОТАРИУСИТЕ