Становище на СН относно последния проект за изменение на Закона за нотариусите и нотариалната дейност

Уважаеми колеги,

Представяме на вашето внимание становище на Съвета на нотариусите по последния вариант за проект за изменение на ЗННД.

Проектът е представен в Нотариалната камара в петък, 23 октомври, 17.20 часа (аз лично се запознах с него вчера), а крайният срок за становище бе днес.

Становището е изготвено от мен, допълнено от нот. Диана Чакърова и съгласувано с всички членове на съвета. Сроковете са пределно кратки и е ясно за всички, че има различни становища от отделни нотариуси, но за всички също така е ясно, че това е само проект, чиято окончателна съдба ще се решава в Народното събрание.

Становището на Съвета на нотариусите, взето единодушно на 17.10.2009 г. се изразява в следните принципни позиции:- на този етап (без правна уредба на Депозитна каса), гражданите трябва да избират по чия банкова сметка да извършат преводи по сделки, по своя или на нотариуса (да остане сегашната уредба),- да се даде специална защита на сметката на нотариуса, подобно на сметките на частни съдебни изпълнители, като защитата е относно принудителното изпълнение върху сметката за задължение на нотариуса. Тази защита по нашите сметки (по които се превеждат суми и сега) ще внесе, от една страна спокойствие в гражданите и в нотариусите, и от друга страна ще насърчи разплащанията чрез нотариуса,- чл. 18 от ЗЗД не трябва да се променя и изобщо правната уредба, с оглед програмата на Министерски съвет „за забрана на разплащанията в брой при сделки с недвижими имоти с промени в ЗННД”,  да се аргументира по такъв начин, че да се постигне чрез промяна на други закони – например данъчни.

П.П. Ако някой колега се интересува как, кога и къде е възникнала идеята за Депозитната каса, както и ако има допълнителни въпроси за функционирането на тази каса и мястото на нотариуса в нея и не може да намери отговор в материалите, публикувани на сайта на Нотариалната камара и в Нотариален бюлетин, да ги представи на камарата, а ние от своя страна ще ги предоставим на г-н Пиер Беке, представител на Висшия съвет на Френския нотариат, в разговора ми с който през септември 2007 г. възникна тази идея.

Димитър Танев,Председател на Съвета на нотариусите

Становище на Съвета на нотариусите, виж ТУК