Заключения на Генералния адвокат по делото пред Европейския съд във връзка с „Ограничаване свободата на установяване чрез изискването на българско гражданство като условие за достъп до професията на нотариус в страната”

 

На 23.07.2010 г. в Нотариалната камара се получи писмо от Министерството на правосъдието относно позицията на Република България по делото пред Европейския съд във връзка с „Ограничаване свободата на установяване чрез изискването на българско гражданство като условие за достъп до професията на нотариус в страната”, на което на 09.08.2010 г. отговорихме, съобразно изразената вече такава на Република България на 21.12.2007 г.

По-долу предлагаме на Вашето внимание Заключенията на Генералния адвокат Cruz Villalón, в които той признава, че функциите на нотариуса са упражняване на публична власт, но смята, че това не е достатъчно основание за толкова строга и крайна дискриминация въз основа на гражданството. Виж ТУК

Пояснение: Съдиите и генералните адвокати в Европейския съд се назначават по общо съгласие от правителствата на държавите членки след консултация с комитет, на който е възложено да дава становище относно годността на кандидатите да упражняват съответните функции. Избират се измежду личности, чиято независимост е извън съмнение и които отговарят на условията за заемане на най-висши съдебни длъжности в съответните им държави или са юристи с призната компетентност. Генералните адвокати подпомагат Съда. Те представят, при пълна независимост и безпристрастност, правно становище, наречено „заключение", по делата, които са им поверени.