Посещение на делегация на Асоциацията на Европейската мрежа на Регистрите на завещанията

Днес, 10 март, на посещение в Нотариалната камара на Република България бе делегация на Асоциацията на Европейската мрежа на регистрите на завещанията в състав:

Нотариус Карел Тобак, Президент на Асоциацията на Европейската мрежа на регистрите на завещанията, Франсоа-Ксавие Бари, Директор на Асоциацията на Европейската мрежа на регистрите на завещанията и Селин Манжен, координатор на проекта.

От българска страна присъстваха: Председателят на Нотариалната камара, г-н Димитър Танев, Зам.-председателят Камен Каменов, нот. Петко Кънчевски, член на Консултативната комисия по информационните системи към камарата, ІТ специалистът на камарата, Павлин Петков, Администраторът на Информационната система „Единство, Александър Попов, представителят на Дейта Центъра, Мартин Дринев и Административният секретар на Нотариалната камара, Жоржина Златева.

Целта на посещението бе оценка на техническото състояние на Регистъра на завещанията на Информационната система „Единство” на Нотариалната камара с оглед свързването му чрез Европейската мрежа на регистрите на завещанията с регистрите на другите европейски държави. Членовете на делегацията дадоха висока оценка на техническото ниво на българския Регистър на завещанията. За момента ще се върви към един междинен етап на свързване с т. н. портал RERT Light, в рамките на който български нотариуси ще могат да правят запитвания за наличие на завещания в регистрите на Франция, Белгия, Санкт Петербург, а нотариуси от тези страни ще могат за отправят запитвания до българския регистър на завещанията. През този преходен период, ще се работи по развитието на Информационната система за окончателното свързване на Регистъра на завещанията на Нотариалната камара в Европейската мрежа на регистрите на завещанията.

Президентът Тобак оцени високо политиката на Нотариалната камара на Република България за развитие на информационните системи и повишаване качеството на работа на българските нотариуси.